van Kaapstad naar Durban.gif

Intro.gif


Laatste update: 17 juni 2003

Deze site is gemaakt naar aanleiding van onze reis naar Zuid-Afrika. Al jaren praten we over zo'n reis, maar het kwam er nooit van. Tenslotte hebben we afgesproken het nog één keer te proberen en het er dan nooit meer over te hebben.
Het is gelukt, maar het had nogal wat voeten in aarde. Chiel kon niet zo maar zijn winkel in de steek laten en ik had te maken met een onderwijsprogramma dat weliswaar voorziet in een boel vrije dagen maar niet persé op een voor deze reis gunstig tijdstip.
Ergens begin juni 2002 zou het moeten lukken. Chiel heeft dan niet te maken met opruiming en inkoop en ik kon wel wat regelen met collega's zodat mijn studenten niet helemaal aan hun lot overgelaten zouden worden. Daan en Anneke kunnen wat makkelijker vrij nemen bij hun respectievelijke bazen.

Begin juni is voor Zuid-Afrika al behoorlijk herfst, maar in het zuiden is het dan nog wel te doen, als je de boekjes mag geloven. Niet gillend heet, niet stervenskoud, niet overvloedig nat of droog.
Het bleek te kloppen. Afgezien van een paar herfstachtige, winderige dagen en een incidenteel nachtvorstje hebben we kwa weer geen enkel probleem gehad.

We zijn maar twee weken geweest. Te kort naar mijn zin, lang genoeg voor de anderen.
Natuurlijk moet je je dan beperken. Niet alles willen zien. We hebben geprobeerd ons te concentreren op de West Kaap, het gebied (langs de kust van de Atlantische en Indische Oceaan) tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Het gebied van de Tuin- en Kustroute. Dat zou zo ongeveer één van de mooiste streken van Zuid-Afrika zijn. Ook dat bleek te kloppen.

We hadden bedacht dat we in Kaapstad zouden beginnen en dat we dan na een paar dagen met een huurauto richting Port Elizabeth zouden rijden. Daar zouden we dan een vliegtuig nemen naar Durban om nog een paar dagen aan de Indische Oceaan uit te rusten.
Niet helemaal een gelukkige keuze. Kaapstad is fantastisch, de route naar Port Elizabeth is geweldig en Durban deugt niet. Gewoon Scheveningen in het kwadraat, en nog knap onveilig ook. Daar hoef je niet heen, hoewel het er wel erg lekker weer was.

De gehele reis hebben we min of meer zelf van te voren geregeld. Eerst reisboekjes kopen en dan bij de reisafdeling van de Rabobank in Dronten folders gehaald. In die folders hebben we de leuke plaatsjes met leuke hotelletjes uitgezocht en dat is het wel zo'n beetje. Het enige dat het reisbureau heeft moeten doen is vliegtickets regelen, overnachtingen (met ontbijt) boeken en een huurauto bespreken.
Eénmaal in Zuid-Afrika wisten we dus aan het begin van elke dag waar we aan het eind van die dag zouden moeten zijn en hoe we daar dan kwamen bepaalden we ter plekke. Zo kom je nog eens ergens!

Zoals gezegd is het niet helemaal een goede keus geweest. We hebben een fantastische reis gehad, hoor, daar niet van, maar het kan beter. Durban is het niet, zoals ik al zei, en we hadden misschien wat langer op bepaalde locaties willen blijven. Maar vooral hadden we willen eindigen in Kaapstad, want dat is gewoon een fantastische stad.
Het is in die hoek van het land veel relaxter dan in, bijvoorbeeld, Port Elizabeth, laat staan Durban. Ergens op deze site vind je een overzicht van hoe we een volgende keer (2004?) de reis gaan plannen.

Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze site, en dat je er je voordeel mee kunt doen. Laat het me vooral weten!

Dronten, augustus 2002

Johan Banis
Daniëlle Banis-de Iongh
Chiel Hendriksen
Anneke Kleefstra

logo_brief.gifmail ons!

pijl_opNaar het begin van deze pagina

pijl_op
Naar het begin van deze pagina

wapen ZA

pijl_op
Naar het begin van deze pagina